Vilken färg passar bäst på väggar i ett stiligt och smart arbetsrum.

Väljer du färg för ditt arbetsrum ska du följa alla inredningsregler för färgval och tänka dessutom på rummets funktion. Här arbetar du ju mentalt och rummets utrustning och färger ska ju underlätta ditt arbete. Som tumregeln anses att man ska välja naturliga färger för arbetsrumsinredning. Men det är ju fortfarande många att välja ifrån så vilken färg passar bäst? Tänk först och främst på följande.

01

1. Ägarens personlighet och preferenser.
Ett arbetsrum används oftast av en person med särskild smak och karaktär. Begränsa då färgurval till de färger som ägaren tycker bäst om. Vad ägaren tänker är det viktigaste kriteriet för det gäller ju hur hen betraktar färgen och vilka känslor den väcker. Ibland skiljer vi oss mycket när det gäller preferenser och vad en betraktar som avkopplande blir tråkigt för en annan. Välj då den färg som påverkar ägaren bäst.

02

2. Arbetstyp.
Den andra faktorn du ska ta hänsyn till är typ av arbete som utförs i rummet. En finansdirektör arbetar ju på ett annat sätt än en kreativitetschef på en reklambyrå. Andra känslor väcks av en åklagare och andra hos en poet. Tänk därför på att en färg i arbetsrummet kan väcka upp eller dämpa olika känslor, stimulera, inspirera och väcka kreativitet. Starka färgkontraster väcker upp, inspirerar och får oss att agera. Enfärgad och harmonisk inredning minskar konflikter och hjälper till att ta ett svårt beslut samt att hålla fokus.

03

3. Belysning.
Idag jobbar vi mest med datorer så det blir viktigt med rätt belysning. Den påverkar hur vi betraktar omgivningen när vi tittar bort från datorn. Och visst påverkar det direkt hur vi mår psykiskt och även fysiskt om vi tänker långsiktigt. Forskare bevisar att vårt öga vilar bäst när vi tittar på grönt och blått. Observera dock att alla färger blir gråaktiga efter solnedgången så du behöver belysning för att betona inredningsfärger och med det samma förbättra ditt välmående, aktivitet och effektivitet utan att du blir trött.

04

4. Inredning och tillbehör.
Rummets inredning eller tillbehör kräver ibland att vi väljer en konkret färg. Välj därför den kulören från färgcirkeln som passar till allt som ska finnas inne i rummet, både när det gäller färg och också storlek. Ibland ska man balansera inredningen genom att välja t.ex. ljusare färger eller tvärt om, kontrastera med intensivare färger.

05

Naturliga färger som påminner om jordens färg, passar ofta bäst till arbetsrum. Det finns många färger att välja så alla hittar väl det de tycker om och som ska samarbeta med rummets funktion.

06

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.