Takremsa - 3 olika sätt att göra den själv.

När du målar väggar skapas den en gräns mellan färger på väggen och i taket som blir svårt att åtgärda. Även om du målar med största noggrannhet kan väggarna bli så ojämna att resultatet inte blir som du har tänkt dig. För att dölja alla brister brukar man lämna en remsa i väggens övre del i samma färg som taket, så att gränsen ligger några centimeter lägre. Takremsan kan dölja takets ojämnheter eller om du har en hög lägenhet - få rummet se lägre ut. I det första fallet pratar vi om en 2-3 cm bred remsa men vill du att rummet ser lägre ut, kan den bli bredare, ca. 10 cm i genomsnitt.

Remsan kan du göra på olika sätt:

1) MÅLARTEJP
Börja med att måla noga hela taket och där taket gränsar med väggen och väggar (några centimeter under taklinjen).

01

När färgen har torkat, applicera försiktigt en målartejp längst taket. Bäst att använda en tejp med samma bredd som remsan du vill ha. Vill du ha en bredare remsa, rita först en linje med en blyerts och ett vattenpass. Tejpa längst den ritade remsans kant. Måla väggen från golvet till tejpen. Observera att du ska avlägsna tejpen innan färgen blir helt torr (ca. efter 1 timme efter avslutad målning).

022) MÅLARRULLE MED EN BEGRÄNSARE
Vill du måla en perfekt jämn yta, använd dig av en specialroller. Tillbehöret utrustas med en specialbegränsning som lämnar en jämn kant.

03

På rollerskaftet finns en speciallever med begränsning som låter dig att hantera målarrullen med stor precision och med det samma måla endast raka linjer.


3) LISTER OCH DEKORER
Du kan maskera remsan mellan taket och väggen med en dekorlist. Sådana detaljer passar både till traditionella och moderna interiörer. På marknaden finns många dekorlister med olika karaktärer och i olika stilar. Dessa tillverkas av gips, cellplast eller polyuretan. Måla väggar och tak först. Måla sedan själva listen och montera under taket med lämpligt lim.

04

Hur rummet ska se ut beror ju på hur noggrant och fint du anpassar din inredning. Det blir mycket viktigt med gränser mellan färger och hur noggrant dessa är för att bedöma hela inredningen. Tänk innan du börjar renovera, på vilket sätt du vill begränsa två färger så att du vet redan från början vilka verktyg du behöver och hur du ska planera alla arbeten.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.