Starka färger i modern inredning - 6 bästa projekt.

Moderna rum är ljusa och rymliga. Aktuella trender betonar att det blir viktigt med maximalt komfort i minimal form. Rummen är öppna och ljusa och inredningen begränsas till få funktionella föremål som samtidigt spelar en dekorativ roll. Minimal form blir maximal komfort. Hur gör man dock den minimala formen till dekorer? Hur inreder man med ljus och utrymme och undviker en känsla med tom bostad utan invånare? Svaret är färg!

01

Stark färg fyller rummet utan att ta plats som man alltid ha ont om. Intensiva kulörer fångar blicken och dominerar inredningen. De får rummet se mer ordnat ut. Det är färg som gör inredningen intressant, unik och mysig. Starka färger i modernt hem tar dock inte hela väggytan. Den intensiva kulören ställs samman i den kalla och nästan nakna färgen i resten av inredningen för att få en modern effekt med ytor i storformat. Här gäller det att stå i kontrast. Rent vitt, betong, grått och beige - dvs. neutrala färger - blir bakgrund till den starka färgen med karaktär. Och det är ju huvudtemat. Måla endast en del vägg, en pelare eller en annan tydlig arkitekturdetalj. Upprepa samma färg på några inredningsdetaljer eller tillbehör för att få en enhetlig helhet.

02

Den kalla, tonade eller ljusa färgen blir bakgrund till intensiva detaljer. Stilen präglas av stark kontrast och enkla, nästan grafiska inredningsformer. Inredningen ser ordnad ut och lite overklig, som om skapad med ett dataprogram.

03

I sådana rum blir det mycket viktigt med rätt färg. Det är ju ändå färg som bestämmer hur vi betraktar rummet, dvs. ger stilen. Blir rummet optimistiskt och ljust eller melankoliskt och mörkt, allt beror på vilken färg du målar väggarna med.

04

Måla med några starka färger på mycket ljus bakgrund för att imitera pop-art stilen. Intensiva kulörer mot vit bakgrund fördjupar kontrasten. Å ena sidan gäller det att skilja på starka färger och vitt men å andra sidan - att skilja på själva färgerna, särskilt om du väljer kulörer från motsatta sidor på färgcirkeln. Observera dock att kompositionen ser bäst ut om du väljer klara och intensiva grundfärger. Här passar även svarta detaljer med enkel grafisk form eller textiler och beklädnad med svart och vit mönster.

05


Men även om du använder en stark färg behöver den ändå inte stå i kontrast mot resten av inredningen eller symbolisera energi och rebell. Allt beror ju på hela kompositionen, dvs. andra färger och material. Du kan mjukna upp starka färger genom att sammanställa dem med liknande nyanser eller grått eller resten av inredningen med färg som liknar huvudfärgen. Då får du ett glatt och energifyllt rum dock utan att det ser vilt och okontrollerat ut.

06

Starka färger kan stå för modig inredning. Och de är på toppen just nu om du vill skapa ett modernt och öppet men fortfarande intresseväckande utrymme.

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.