Sammanställning av färgglada väggar. Hur väljer du två färger som passar varandra?

Att sammanställa två olika färger i ett rum är en attraktiv och populär dekormetod. Det blir dock bra att minnas några tumregler. Den viktigaste blir att välja rätta nyanser. Tänk inte bara på rummets karaktär, dess funktion och dina egna preferenser utan även på hur färgerna påverkar varandra och vilken belysning som finns i rummet och hur den ska påverka färgerna.
Baserat på färgteorin så väljer du två färger som kompletterar varandra, dvs. stå i kontrast. Sådana färger ligger på motsatta sidor i färgcirkeln.
Kontrastfärger ger alltid rummet mer dynamik. Ju intensivare färg desto starkare påverkan. Sammanställda färger förstärker varandra så det ser ut att de är ännu intensivare än när de presenteras separat.
Sådan sammanställning passar bäst på arbetsplatser, i kök och allt där det du ska bli pigg.

01_db_04_c43_c36_c37


Observera dock att färgduetter kan bli tröttande och det kanske lönar sig att välja de mildare varianterna.

02_db_04_c15_c36

Ett annat sätt att ställa samman olika färger är harmoni. Det betyder att du ställer samman två färger som ligger bredvid varandra på färgcirkeln. Du får du en lugnare känsla som passar bäst till vardagsrum, sovrum eller barnkammare.

03_db_04_nd3540_c29_c32

 04_db_04_c8_c36_c32

De mest populära färgsammanställningarna inomhus skapas dock med neutrala färger eller olika nyanser av en och samma färg. Sådana färger går att välja lättast utan risk att du begår något misstag.
Grått, beige, brunt, vitt och svart är neutrala och kan ställas samman även med de mest intensiva färgerna.

05_db_04_c30_c31_c28

06_db_04_c1_c20_c31

En färg med olika nyanser ger en harmonisk, lugn och fin känsla. Väljer du andra detaljer eller möbler i samma färg får du en stilig enfärgad inredning.

07_db_04_c12_c8_c4

Mindre färger låter dig att välja fritt bland olika strukturer utan att skapa kaos.

08_db_04_p15_c5

Målar du en vägg med två olika färger blir det även en teknisk fråga hur du organiserar dina målararbeten. Färgkombinationer kräver längre tid för att utföra alla arbeten. Först ska du planera och avgränsa med en målartejp det område du vill ha en annan färg på. Slutresultat beror på hur noggrant du tejpar på kanterna. Gränsen mellan färgerna ska bli perfekt rak. Även de minsta felen ska förstöra rummets estetik. Använd högkvalitativ målartejp med lämplig bredd. Observera att den klistrar fast på ytan dock fokusera dig mest på kanterna. Måla sedan väggen och avlägsna tejpen. Vi rekommenderar att du börjar med den ljusare färgen först. När väggen är helt torr, tejpa kanten igen och måla med den andra färgen. Avlägsna tejpen direkt efter att du har slutat måla och försök att göra det med den minimala vinkeln mot väggen.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.