Orienten-stil - 6 bästa inredningsprojekt

Orienten-stil som inspireras av Asien präglas av många former och olika färger. Från enkel och asketisk zen-inredning med källa i Japan eller Tibet till rikligt dekorerade rum inspirerade av Kina, Indien eller Thailand.

Zen-stilen kommer från Fjärran Östern och har sitt ursprung i buddismen. Stilen ska hjälpa dig att vila och koppla av för att leta din riktiga natur. Zen-inredning syns därför som en oas med vila och balans. Här råder den extrema minimalismen och ordning som ger dig en känsla att du har kontroll över omgivningen men även egna reaktioner och känslor. Zen gäller det enkla, att bli av med vad som inte behövs och att avstå från för många färger.

01

Zen-rum inreds med naturliga byggprodukter, t.ex. bambu, sten, gräs, trä och papper. Möbler är oftast av trä och i enkel, asketisk form. Själva inredningen dekoreras av noggrant utvalt tillbehör. Färger begränsas till de neutrala kulörerna - vitt, svart, beige, brunt och grått i olika nyanser. Förekommer det någon annan färg - alltid i den milda och tonade versionen. Stilen godkänner inte kontraster eller intensiva färger. Zen-inredningen strålar helt enkelt ut lugn och ro, ordning, ren form och det perfekta.

02

Men stilen som ursprungligen kommer från Fjärran Östern är totalt annorlunda. Här gäller det färg, guld och dekorativa detaljer. Modern inredning är ofta lite mindre rik och färgglad än den traditionella men ändå huvudsakligen blir det samma stämning. Stilen präglas av fantastiska möbler som ofta målas eller dekoreras för hand, glas- eller arabeska lampor och lyktor, mönstrade textiler, ofta med guld och silver brodyr samt en massa prylar - lådor, småbord, sittkuddar eller speglar. Observera dock att det blir lätt att övergå till kitsch så tänk noga på vilka färger och tillbehör du väljer.

03

Orientinredning är alltid stark. Intensiva färger som baserar på grundfärger, t.ex. röd (som symboliserar lyckan),grön, gul, mörkblå och guld. Väggar kan dekoreras med olika tekniker, från detaljerade målningar och grafiker som påminner om Asiens djur och växter till gyllene detaljer och avancerade mönstrar som kräver mallar. Men det viktigaste blir att väggens färg samspelar med övriga inredningsdetaljer.

04

Orientinredningen går hand i hand med trämöbler, helst i exotiskt trä, med skulpterade eller målade. Föremålets form är ofta mycket avancerad och får oss häpna över utförande och detaljernas rikedom. Tapetserade möbler fångar blicken med bekväma tyg, t.ex. silke eller sammet eller detaljerade vävda mönster. Sådan inredning ser alltid rik, varierande och intresseväckande ut.

05


Tillbehör spelar en otrolig viktig roll här. Runda färgglada lampor av målat glas, Buddha-figurer, sammetskuddar med tofsar, mönstrade mattor, färgglada bordsdukar, lyktor - det är bara några exempel på vad som Orienten-stilen har att erbjuda.

06

Orienten i Europa, både när det gäller den rika och den asketiska zen-versionen, blir ett intressant alternativ till de populära och vanliga inredningskoncepten. Den orientala stämningen kryddar vår europeiska vardag med lite magin och får bostaden se ovanlig original och intressant ut.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.