Hur väljer du väggfärg till hallen?


Hallen är hemmets visitkort. Du öppnar dörren och en bit av ditt hem visas fram. Och det ska imponera på alla som tittar in.

Så hur ska hallen egentligen vara?

  • optimistisk, så att alla samtal, relationer och möten hålls i fin och vänlig stämning,
  •  i ordning så att du inte blir överväldigad av många föremål (särskilt på höst och vinter) och förlorar fokus,
  • estetisk så att den avspeglar din stil och kultur,
  • funktionell så att du kan leva bekvämt och kommunicera enkelt och friktionsfritt.

shutterstock_54723340


Hallens färger stämmer oftast överens med hemmets inredning. Rätt färgkomposition beror på rummets storlek, belysning, byggmaterial och ägarnas projekt och preferenser. Dessa ska dock ställas samman i en konsekvent och estetisk helhet.


STORLEK
Hallen är oftast ett litet rum med många dörrar, krokar och skåp. Oftast är det ett övergångsrum som blir först och främst funktionellt. Till sådana rum passar ljusa och kalla färger som låter dig "andas" och få rummet se större ut. Använd alltid högkvalitativa färger. Små rum med ljusa väggar innebär smutsfläckar. Välj därför sådana färger som tål smuts och kan tvättas.

kolor_brzoskwiniowy_w_przedpokoju

Med trender för öppet rum och strävan efter maximalt öppen inredning blir hallen ibland endast en avtalad del av ett större rum. Välj då samma färg eller en kulör som passar till hela inredningen. Oftast blir det fortfarande ljusa färger som får rummet se större ut och ger mer ljus.

LJUS
Välj färg till hallen efter belysning. Ju mörkare hallen desto ljusare väggar ska du ha. Men det innebär dock inte att du inte får måla mörka rum med intensiva färger. Lampor hjälper till att få mer ljus och ersätter dagsljuset.

kolory_cian_do_przedpokoju

BYGGMATERIAL
Färgen på väggar ska samspela med övrig inredning. Ibland begränsas färgurval med tanke på träsort, färgen på möbler eller kakel och keramiska plattor. Färger ska stå i kontrast eller samspela, beroende på vad du vill uppnå. Du kan även välja de neutrala färger som passar alla inredningsprojekt.

fioletowy_w_przedpokoju

 

PROJEKT OCH PREFERENSER
Det är ju ägarna och deras projekt och stil som påverkar hur utrymmet ska se ut. Trender, mode och standarder är övriga faktorer som du ska ta hänsyn till när du inreder din hall. Men det är ju viktigaste att du som bor där trivs och identifierar dig med hemmet, betraktar det som din stolthet och ett slag visitkort.

 kolory_do_przedpokoju_2

 

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.