Hur väljer du bäst färg för dina väggar?

En unik, verkligen oträffbar och fin inredning kräver lite mer än designers möbler, konstiga lampor och ovanliga föremål. Det är ju färg som spelar huvudrollen. Det är ju den som bygger atmosfären och påverkar det s.k. första intrycket som vi alla vet är det viktigaste. Att ändra färg är den billigaste, snabbaste och mest effektivaste metoden för att ge ditt sovrum, vardagsrum eller kök en total annan känsla.

När du väljer färger för din egen lägenhet eller hus ta först och främst hänsyn till vad du gillar och bara sedan till vad inredningskataloger visar eller vad som du tycker ser häftigt ut. Bland dina favoritfärger ska du känna dig fri och lugn.

01_db_06

Om en färg inte kommer överens med din själ av någon anledning, så spelar det ingen roll hur på toppen den blir. Du blir inte avkopplad, tvärt om du blir bara trött, orolig och sur.
Välj även inomhus färg med tanke på hur ditt rum ser ut och vilka tekniska förhållanden som finns, dvs. hur stort det är, vilken form det har, hur det är belyst och hur högt det är. Du väljer en annan färg till en liten etta med ett litet fönster som vetter mot norr och en annan till ett stort vardagsrum dock när du ser på slutresultat subjektivt ser du båda färger som lika. För små rum välj ljusare, mjukare färger som reflekterar ljuset. Du kan dock välja nästan vad som helst till de större rummen. Intensiva färger kräver exponering, de ser fina ut på stora ytor med tillräckligt mycket dagljus. Därför passar de bäst till stora lägenheter, loft eller hus.

03_db_06

Glöm dessutom inte rummets funktion eftersom även den ska påverka ditt val. Olika färger har olika egenskaper och påverkar vår psykiska hälsa på olika sätt. Allt detta kan spela en stor roll i vår vardagliga fungerande. Du kan förstärka din aptit eller dämpa den i köket och matrummet beroende om hur du vill ha det.

04_db_06

Varma nyanser ger dig en säkerhetskänsla, påminner om hemvärme och skapar mysig stämning så tänk på dem när du designar ditt sovrum eller vardagsrum. Turkosfärg och blått förknippas med renhet och utrymme och just därför väljs de ofta i badrumsprojekt. Dessa är endast allmänna regler men det lönar sig att veta dem. För även om du vill bryta mot regler så gör det medvetet.
Rummets karaktär och stil kan påtvinga eller utesluta några färglösningar. Aristokratiska och borgerliga inredningar kräver tonade färger. Stora mängder stuckatur och dekorer utesluter extravaganta färger vilket skulle annars tyda på dålig smak. Det krävs råa och neutrala färger för att visa det rikt inredda rummets ädla profil.

05_db_06

Industristilen tycker om grått och vitt, pop-art - om färgglada blandningar och glamour - om svart och rosa. Tänk på stilen du vill behålla så blir det enklare att välja färger.

06_db_06

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.