Hur målar du väggar ännu enklare?

Det är inte alls svårt att renovera. Några säger även att det är kult och tycker om att leka med färg. Men för att du ska måla enkelt och lätt - oberoende om du har det kult eller bara betraktar det som en plikt - glöm inte om några viktiga tips och råd.

1. Förbered dina väggar först!

Börja alltid med att titta noggrant på väggen innan du målar den. Åtgärda alla brister och skador samt avlägsna alla gamla färglager. Dra din hand över väggen. Ser du färgrester på handen så krävs det att ytan grundmålas först. Bara då kan du gå vidare till nästa steg.

01

2. Observera att du har alla verktyg på plats.

Det finns ingenting mer irriterande att när du upptäcker mitt i jobbet att du saknar något och måste avbryta för att gå och handla. Kolla därför alltid först om du har all utrustning som krävs, gärna mot en check-lista. Förbered listan genom att analysera vad du ska göra steg efter steg. Då undviker du onödiga shoppingrundor och får dessutom rätt kostnadsöversikt.

3. Välj rätt färg.

Det är viktigt att du väljer rätt inomhusfärg. Färgen spelar en stor roll när det gäller rummets stämning. Och låt dig aldrig tro att du minns vilken färg som gäller. Din hjärna kan lura dig för ofta försöker vårt minne att underlätta allt och så glömmer du vilken exakt nyans som du har bestämt dig för. Har du valt en färg, anteckna namnet eller ta ett färgprov med dig. Observera att färger ser olika ut i dagsljus och när du sätter på en liten lampa eller under stora industrilampor som ofta finns på byggvaruhus eller färgbutiker. Det finns säljare som erbjuder olika typer belysning för att du kan se hur färgen verkligen ser ut. Speciallampor simulerar rätt belysning i olika förhållanden så du får veta exakt vad du köper. Om din säljare inte erbjuder sådan möjlighet ta med dig ett prov eller färgpalett och gå ut ur butiken.

03

4. Skydda ditt rum.

Börja renovering med att skydda ditt rum. Tejpa över alla golvlister, fönster och dörrar, avlägsna alla lampor, uttag och strömbrytare. Detta är endast exempel på vad som krävs för att underlätta själva målningen.

04

5. Måla!

Det går lättare att måla med moderna verktyg. Det finns målarrullar med färgbehållare, eldrivna målarrullar men ibland allt du behöver är ett riktigt långt skaft. Du kan dessutom välja bland alla möjliga penseltyper, så välj den pensel som blir bekvämast just för ditt jobb. Observera att du även kan välja att sprutmåla. Särskilt när du applicerar färg på komplicerade strukturer och former eller riktigt stora ytor. Då blir en spruta kanske din bästa vän.
Följ alltid tillverkarens anvisningar när du målar för att undvika fel och med det samma måla effektivt, enkelt och snabbt. Målar du för första gången, blir det bäst att läsa lite teori först (läs eller prata om det helt enkelt) eller rentav använda dig av någon annans erfarenheter.

05

Du kan verkligen ha det roligt när du målar. Och den nya färgen får du njuta av länge. Det blir då bra att tänka över allt först för att inget hindrar dig att renovera ditt rum med glädje.

06Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.