Hur målar du ett tak?

Tak målas oftast med emulsionsfärg. Den är lätt att använda med tanke på att den appliceras enkelt, täcker bra och går att tvättas. Emaljfärg delas ut mest i: akryl-, latex- eller vinylbaserade färger. De har olika bruksegenskaper (tål att du tvättar dem eller borstar på olika sätt). Dessa egenskaper beror på hartskvalitet och vilken pigmentfärg som produkten har tillverkat av.

01

Praktiska tips och råd

  • Måla nya tak utan brister (i sovrum, vardagsrum, barnkammare, arbetsrum) med akryl- eller latexbaserade färger. De ger en fin mattvit kulör som inte blir gulaktig med tiden. Färgerna
  • Tak med fuktskador eller tydliga spår målas bäst med speciella isolerande färger avsedda speciellt för sådana skador. Endast den ytliga färgen blir då emulsionsfärg.
  • Mycket smutsiga tak målas med latexbaserad färg eller akrylfärg som baserar på lösningsmedel. Den täcker bra, isolerar och tål borstning.
  • Tak i våtrum målas med specialfärger från "Kök- och badrum" serien. Dessa färger är inte bara utmärkt täckande utan även tål tvättning och borstning. De innehåller dessutom svamp- och mögelförebyggande medel.

För att måla ett tak behöver du följande tillbehör:

  • för att förbereda underlaget eller åtgärda brister i taket: en skrapa, mur- eller spackelmassa, en spackel, en svamp, en borste, tvättmedel för väggar och tak;
  • för att måla: en målartejp, en färgblandare, en liten målarroller, en stor målarroller med lång eller teleskopskaft, penslar, ett färgtråg, en målarfolie, en stege.

ATT FÖRBEREDA

Innan du börjar måla kontrollera att:

  • den yta du ska måla är torr (annars ska färgen fjälla sig),ren och slät. Om underlaget har stor absorptionsförmåga (t.ex. gips- och kartongskivor) ska den grundmålas först;
  • om alla golv, väggar och möbler är tillräckligt täckta med skyddsfolie;

02

  • om väggarnas övre kanter är skyddade med målartejp.

03

ATT MÅLA
Börja med vinklar och väggars kanter som ska målas med en pensel eller en liter målarrulle. Innan du målar väggarna, dela rummet i små olika delar som ska målas i en och samma riktning. När du målar för den andra gången, måla vinkelrätt till den riktning som du har målat väggen för första gången.
Observera att:
Du ska måla taket först, innan du målar väggarna.
Taket behöver inte målas vitt. Vita tak är mest populära för då har du en känsla av större utrymme och rummet blir ljusare eftersom taket reflekterar mer ljus (också från lampor). Men det förekommer allt oftare inredningsprojekt med tak i andra färger. Lämplig färg på taket kan spela en aktiv roll i din inredning.

04

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.