Hur förbereder du ett rum för att måla?


Att förbereda ett rum innan du målar är definitivt den svåraste etappen under hela renoveringen. Det går snabbt och enkelt att måla men det tar tid och erfarenhet att förbereda. Börja varje renovering med att planera alla arbeten så noga som det bara går. Utgångspunkten ska alltid bli ett inredningsprojekt som hjälper dig att bestämma hur många eller hur mycket och vilka produkter och verktyg du behöver, samt hur mycket tid och pengar ska det ta. Har du bestämt dig, kan du börja med förberedelser.

01

1) Möbler och utrustning.
Bäst att flytta bort alla möbler och tillbehör från rummet du ska måla. Om det inte blir möjligt, ställ alla möbler i mitten så att du har bra tillgång till väggar och skydda möblerna med målarfolie. Tejpa alla föremål noga så att de inte blir smutsiga eller skadade och så att du inte behöver åtgärda det senare.

2) Installationer och fasta delar.
Skydda eller avlägsna golv, fönster, dörrar och andra fastmonterade detaljer. Montera en målarpapp eller folie på golvet med målartejp, skruv av yttre delar av alla vägguttag och strömbrytare, avlägsna gardinstänger, golvlister och belysning.

02

Det blir bättre att ta sin tid och förbereda allt noggrant än att skrapa bort färgfläckar efteråt. Det finns ingenting mer irriterande än fula fläckar som förstör renoveringens sluteffekt.

03

3) Att laga väggar och grundmåla.
För att du ska bli nöjd med slutresultat, titta först på väggarna och åtgärda alla eventuella brister. Bristande puts, sprickor, mekaniska skador, svamp eller mögel kan leda till att du inte blir nöjd efteråt eller måste måla om inom kort. Åtgärda därför först alla orsaker och laga skador innan du börjar måla. Men glöm inte att grundmåla först, särskilt när väggen är ny eller om den har lagats. Grundmålning garanterar en enhetlig, jämn och fin vägg.

04

Lämplig förberedelse är ofta nyckeln till framgången. Då blir det lättare att måla men även att städa rummet efter avslutad renovering.

05

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.