Hur att välja rätt väggfärg - 7 tips och råd från experten

Det finns så många produkter på marknaden idag så hur väljer du något när du bara vill fräscha upp dina väggar snabbt och enkelt? Vad ska du tänka på när du väljer färg? Nedan följer sju viktigaste kriterier du kan ta hänsyn till för att välja bäst.

1) TYP AV FÄRG
De flesta inomhusfärger som finns på specialbutiker och byggvaruhus är emulsionsfärger (akryl- eller latexbaserade). Latexbaserade färger innehåller mer bindemedel som garanterar högkvalitativt färglager som påminner om latex. Dessa färger kan spädas ut med vatten, har ingen dålig lukt och är miljövänliga. De kan användas på alla underlag inomhus: gips- och kartongskivor, kalkputs, gipsputs eller cement- och kalkputs. De är dessutom enkelt att applicera.
Tänk på vad och var du vill måla när du väljer färg. Färg för kök och våtrum har andra egenskaper än den du målar vardagsrummet med. Vill du måla ett sovrum, arbetsrum eller vardagsrum använd en universell akrylfärg. På väggarna i hallen passar bättre de produkter som tål borstning för det är ju där som väggarna smutsas ned som mest. Målar du ett kök eller badrum, använd en specialfärg som inte bara låter dig tvätta ytan utan även säkrar väggarna mot svampar och mögel.

01

2) ÅTGÅNG
Det blir ibland mycket viktigt att planera hur mycket färg ska gå åt innan du målar. Åtgång beror på många saker, bl.a. underlaget och ytans struktur, dock det viktigaste blir visst vilken typ av färg du målar med. Åtgång som deklareras av tillverkare beräknas enligt mycket allmänna förutsättningar och kan skilja sig i verkligheten. Glöm då inte att den verkliga åtgången kan visa sig vara lite annorlunda. Ta hänsyn till följande när du räknar hur mycket färg du behöver.

  • Det är viktigt att förbereda och grundmåla ytan på ett rätt sätt så att färgen har samma adhesion och hela ytan samma absorption.
  • Är din vägg lite mer porös eller med komplicerad struktur, kan den kräva mer färg.
  • Har du släta och väl grundade väggar med gammal färg som liknar den kulör du vill måla med, behöver du kanske lite mindre färg.
  • Mycket mörka färger eller färger med en total annan kulör än den du vill måla med, ska det gå åt mer färg.
  • Ju tjockare färg desto mildare kulör och större åtgång.

3) PRIS
För att prissätta alla renoveringskostnader räcker det inte att jämföra pris per 1 liter färg. Åtgången är något du ska också ta hänsyn till. Med tanke på de redan nämnda faktorerna, försök att välja den optimala produkten där förhållandet mellan priset och åtgången blir mest lönsamt.

03

4) TVÄTTÅLIGHET
Väljer du emulsionsfärg ta hänsyn till om du kan tvätta den, dvs. hur mycket borstning tål den. Ju högre beständinghetsklass, desto mer tål färgen våtborstning. Men ju högre klass, desto bättre produkt och med det samma - dyrare. Tänk då om du vill betala lite mer för färg eller renovera ditt hem igen inom kort tid. Du ska dessutom välja rätt färg för rätt rum. Rum där väggar blir ofta smutsiga ska målas med latexbaserade färg. De andra, som kanske inte används så mycket, kan du måla med billigare akrylfärg. Observera dock att färgen tål borstning först efter ca. 4 veckor efter att ha målats.

04

5) BEKVÄM APPLICERING
Måla väggar med akryl- och latexbaserade emulsionsfärger med bekväma målarroller och penslar. Detta krävs nästan ingen erfarenhet och du kan måla väggen själv med samma resultat som om du har anlitat en specialist.

05

6) FÄRG
Vårt val beror ibland på färgens kulör. Detta är ju viktigt för kulören bestämmer om rummets stämning och karaktär. Observera dock att det finns nästan obegränsat antal färger. Du kan använda din fantasi och blanda olika kulörer för att få en helt ny nyans, så tänk inte på kulören som den första faktorn utan som den sista.

06

07

7) SKADLIGHET
Många personer lider idag av svåra allergier och överkänslighet. Då gäller det att välja färger som inte innehåller några skadliga ämnen. Till de mest hälsovänliga produkterna räknas vattenlösliga färger. I fall av några andra produkter kan man säga att de skadar din hälsa endast vid hantering. De blir helt ofarliga när de blir torra. Ett annat problem är att dessa färger kan framkalla allergier. Är du allergiker, kolla om färgen inte innehåller just dessa ämnen som du är allergisk mot innan du köper produkten. Välj dessa varor som är allergisäkra, med lämplig märkning (t.ex. med Polska Allergiologiska Föreningens logo).

08

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.