Hur att utnyttja dekorbetong för inredning?

Vi är vana vid att betongen passar endast i industrihallar. Idag använder vi dock betong även i våra hem, kontor och på offentliga platser. Betongen utnyttjas oftast i industri- och modern stil dock i sina olika former kan den påträffas även i klassiskt inredda rum. Betongen kan användas på olika sätt i varierande, kreativa och mycket moderna inredningar. Den har dock en unik karaktär och färg och passar visst inte alla.

01_db_12

Även designers använder sig av betong i sina projekt. Rummet får då en unik, stark och konstnärlik stämning. Betongen står i motsats till tydlig rikedom. Den avspeglar enkelhet, ärlighet och extravaganza. Den är en symbol av vår tid och synonym till en rebell. Hela tiden på gång, hela tiden under construction, den godkänner sin operfektion och ytlig strävhet. I verkligheten betonar den just det som är sant, som är den själva varelsen och kärnan. Sammanställd med föremål inom världens design eller modern konst skapar den kontrastkompositioner, alltid överraskande och på toppen. Den anknyter till Bauhaus-skolan som använder massproduktions tekniker i sin design.
Det finns tre olika betonginredningar:

  • Slät betong

02_db_12

Den liknar en grå dekorstruktur. Detta är den mest delikata och neutrala betongen som passar modern och klassisk eller ekletisk inredning och blir en intressant struktur- eller färgdetalj, extravaganta och modiga sammanställningar.

03_db_12

  • Brädeffekt

Lämnar tydliga spår efter lodräta eller vågräta brädor efter betonggjutning. Ger ytor den mycket råa karaktären. Vågräta spår ger mer avkopplande stämning och passar bra till vardagsrum eller sovrum. Lodräta betongspår ger en allvarligare och piggare stämning (passar till hallen eller i arbetsrummet).

04_db_12

  • Stålbräde spår

Sådan dekoration är mer rytmisk, teknisk och industriell och passar till liknande inredningar, t.ex. loft eller i andra, kontrastsammanställningar.

05_db_12

06_db_12

Väggdekorer i betong är idag tillgängliga som färdig dekormassa. Med sådan produkt kan vi få en vägg se ut som i gjuten betong.

Betongens gråa färg går hand i hand med alla andra gråa eller vita nyanser utan att förlora sin minimalistiska, industriella karaktären. Den ser även fint ut med intensivt färgade väggar eller detajer som står i kontrast med den monotona gråa kulören.

08_db_12

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.