Hur att måla väggen randigt? Tips och råd från experten.

Målade ränder är utmärkta om du vill introducera mer dynamik och känsla i ditt hem. Motivet har återkommit flera gånger inom olika inredningstrender och passar perfekt till stiliga, även Baroque-stil inredningar eller modern eller etno-stil.

01

Lodrätt eller vågrätt?
Lodräta ränder ger mer stil och elegans. De får rummet se högre ut så de målas ofta på vindar och rum med upphängt tak. Lodrät motiv kan vi hitta i vardagsrum, arbetsrum eller matrum.

02

Målar du ränder vågrätt ska rummet se bredare ut. Det går lätt att åtgärda för trånga rum genom att måla en vågrät mönster på den smala väggen. Så ser rummet bredare och lägre ut. Horisontella linjer passar därför utmärkt till hallar och smala rum. Vågräta dekorer hjälper till att koppla av och lockar till vila så de används oftast i sovrum, barnkammare och badrum.

03

Breda eller smala ränder?
Ränder ska anpassas efter rummets storlek och proportioner så att de skapar ett regelbundet mönster och hjälper till att organisera utrymmet med grafisk avbildning. Smala ränder passar bättre till små rum. Stora väggar ska först delas i bredare detaljer så att du inte blir galen när du tittar på dekorer, särskilt om du vill använda kontrastfärger. Små rum kräver breda ränder i subtil kulör målade på endast en vägg för att inte överväldiga hela inredningen.

04

Svart och vitt eller i olika färger?
Väggmönster ska betraktas som en detalj som samspelar hela inredningsprojektet när det gäller kulören. Maximal kontrast får du med starkt motsatta färger (t.ex. svart och vitt, rött och grönt, grundfärger). Men eftersom dessa introducerar starka känslor, är de inte särskilt populära och används endast i små detaljer.

05

Ränder målas oftast med balanserade pastellfärger eller i en och samma färg. Sådana mönster blir mer subtila, mindre aggressiva och därför lättare att använda inom inredning.

06

07

Det är inte alls svårt att måla väggen randigt men det kräver lite precision och förberedelser. Förbered din mall på väggen med mått, vattenpass och målartejp. De breda målartejperna blir särskilt bra att ha till hands. Använd dem för att skapa ett intressant och unikt mönster på väggen.

08

Randiga väggar spelar en original roll inom inredning. Använd dem på ett lämpligt sätt för att fräscha upp ditt hem så att det ser helt nytt ut. Tänk bara var du ska ha dina ränder, hur stora de ska bli och i vilken färg vill du måla dem så att det passar inredningen bäst.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.