Hur att måla väggar i vardagsrum med öppet kök? Lär känna vår färgglada inspiration!

Köket har kommit in i vardagsrummet redan för några år sedan. Att dessa två rum har blandats i ett ökar både deras funktionsduglighet och estetik. Men hur att ställa samman dessa två zoner med så olika funktioner när det gäller färger? Ska man avgränsa dessa och påpeka var vardagsrummet ligger och var vi har köket? Eller tvärt om, sudda ut gränser och integrera hela utrymmet så mycket det går?

efekt_betonu_w_salonie_w_aneksie_kuchennym

För att välja färg till vardagsrummet ska du ta hänsyn till alla faktorer som du tänker på när du designar själva projektet, dvs.: storlek, belysning och ljus, inredning, funktion, stil och användares preferenser. Det är vardagsrummet som påverkar köksvråns färg och utseende. Enligt de nyaste trender ska det öppna köket ligga i samma linje som vardagsrummet när det gäller färg och stil och inte skilja sig av ganska mycket. Ju mindre köket ser desto bättre.

jadalnia_w_kolorach_beowych
Tittar du på de nyaste trenderna kan du kanske tycka att köket ska rent av gömmas. Vitvaror är dolda bakom dörrar, fläktar påminner om lampor och skärmar ovanpå bänkar ser ut som bilder eller tavlor. Köket "försvinner" i vardagsrummet.

czerwony_kolor_w_lofcie

Inredningen och färg i båda rum skapar ett enhetligt projekt. Material, mönster och färger upprepas konsekvent i hela utrymmet och köket uppfyller samma standard som vardagsrummet. Det blandas in. En tv, bokhyllor eller en fin fåtölj hittar du mitt i köksdelen som har slutat vara endast det "tekniska" rummet och står nu för lyx, stil och smak.
I köket används ofta de nyaste byggmaterialen som är enkla att hålla rent. Det som brukade påminna och sterilt laboratorium ser idag ut som ett väl inrett rum. Och visst får du inte glömma att det är högkvalitativa färger som trängde bort keramiska plattor (som fanns på köksväggar för några år sedan) och förändrade köksinredning radikalt.

kolory_do_salonu_z_kominkiem

 

I små rum hittar du ofta ljusa och enhetliga färger. Färger på väggar, möbler och inredning är ofta en blandning där neutrala färger ställs samman på ett subtilt sätt och skiljer sig bara med nyans eller struktur. Dessa små skillnader påminner om ljusspel i rummet. Endast tillbehör får vara färgglatt men det finns det bara spår av, utdelat jämnt runt hela ytan, både i köket och också i vardagsrummet.

kuchnia_w_beach

I de stora vardagsrummen spelar färgen en mycket modigare roll. Oftast hittar du varma och intensivare färger. Det är just dessa som skapar rummet särskilda atmosfär. Men färgen är fortfarande något som integrerar rummet och inte skiljer på två funktioner. Väggar, tillbehör och möbler har samma färg som betonar att rummet är en helhet.

kolory_farb_do_loftu

Vardagsrummet och köket skapar ett gemensamt utrymme. Så det är inte riktigt sant att köket har "kommit in" i vardagsrummet, det är bara vardagsrummet nu. Idag blir det väldigt svårt att skilja på vad köket är och vad vardagsrummet är. Integration är avslutat på alla plan, från det funktionella till visualiseringen. Inredningsfärger suddar ut de sista tecknen på kökets tidigare självständighet.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.