Dekormåla väggar - hur att välja färger och effekter.

Alla väl designade inredningar baserar på en enhetlig helhet när det gäller stil, funktion och färg. Välj färgen på väggar så att den kompletterar helheten, betonar det du ville visa fram och dekorerar inredningen. Utrymmet kan se större ut med olika färger och strukturer. Dessa hjälper även till att skapa rätt stämning, visa fram eller dölja några inredningsdetaljer. Det är färg som bestämmer om vilken energi du har hemma och hur du trivs. Tänk då på färger när du designar rummet för att uppnå det bästa möjliga resultatet.

01

FÅ RUMMET SE STÖRRE UT
Rum ser större ut om du målar det med mindre intensiva färger eller vitt. Dessa relfekterar stora mängder ljus och ger en känsla av mer utrymme. Förstärka effekten med stinyt-behandling på väggar och ljusa möbler och tillbehör. Ovanligt små rum kräver kanske lite mer avancerade dekortricks, tex. att lämna en ljus remsa under taket i samma färg som ovanpå, hänga en spegel eller använda höga golvlister. Du kan även använda blänkande eller polerade dekorstrukturer i ljusa kulörer, t.ex. sabbia pärla, Venedig stuck osv. Du blir överraskad vad du kan uppnå med dessa. Själva rummet ser då ännu större, ljusare och rymligare ut.

02

Det är obligatoriskt med ljusa färger i små rum men det går lika bra med intensiva kulörer. Observera dock att de inte får ta hela väggytan. Intensiva färger i små rum ska bli helst en detalj och inte bakgrund. Men det lönar sig att måla en del vägg eller en arkitekturdetalj (som t.ex. en pelare eller en nisch) med lite intensivare färg. Då står detaljen i fokus och präglar hela utrymmet. Använd då tillbehör (kuddar, levande ljus och andra prylar) i samma färg för att förankra idén.

03

STÄMNING
Rummets stämning skapas mest av just färg. Det är ju med färger som du får avkopplande eller upppiggande, glad eller melankolisk stämning. Tänk på rummets funktion och invånarnas karaktär när du väljer färg, så att du inte stör utan hjälper till och samspelar med de som ska bo där. För det är ju inte soffan eller fåtöljen som bestämmer om du trivs utan just färger

04

KORRIGERA VERKLIGHETEN
Med lämpliga färger och strukturer kan du åtgärda klumpiga rum som får då mer regelbunden form och ser mer och proportionellt ut. Starka färger och strukturer gör att vi betraktar väggen som att den kommer fram emot oss. Använd dem därför på korta väggar i slutet av en lång korridor eller på taket i mycket höga rum. Du kan dessutom använda färg för att animera inredningen, gömma några detaljer och få andra saker fånga din blick. Vill du inte fokusera dig på en soffa eller ett skrivbord, välj dem i en och samma färg. Samtidigt visa fram (ställa i kontrast) andra detaljer, t.ex. en intressant lampa, designers fåtölj eller en fin tavla. Bakgrundsfärg - färg på väggar - påverkar hur vi betraktar inredningen och vilken stor roll de spelar. På samma sätt kan du utnyttja dekorstrukturer. Slätt, modernt och lackat skåp mot en tydlig struktur blir ännu mer synligt än mot en slät vägg. Även om möbeln har nästan samma färg som i bakgrunden.

05

Idag, när det finns massor med olika färger och strukturer på marknaden, kan du använda dem inte bara som dekorer inomhus utan även på alla möjliga sätt inom inredning.

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.