Belysning och väggfärg.

Inomhus belysning och färg på väggar går hand i hand för det är ju de som bestämmer om hur rummet ska se ut. Dagsljuset är det viktigaste för det påverkar hur intensivt en väggfärg egentligen blir. Ju mörkare rummet desto ljusare väggfärg och möbler ska du välja. Ljusa färger reflekterar solljuset bättre och får rummet se ljusare och större ut.

kolor_waniliowy_w_jadalni
Använd spegel och andra ytor som reflekterar ljuset (glas, kristall, lackade möbler, slipat keramiskt golv osv.) för att stödja belysningsrollen allt där det finns brist på dagsljuset. Med dessa tricks kan du måla väggar med en eller två nyanser mörkare färg eftersom de ska reflektera ännu mer ljus.
bezowy_kolor_farby_w_salonie

När det gäller stora och ljusa rum så finns det inga begränsningar när det gäller färg och du kan välja vad du vill inklusive svart. Anpassa färgen efter möbler, inredningsstil och egna preferenser. Små och mörka rum kräver lite mer uppmärksamhet när du målar dem. Bli extra försiktigt när du väljer intensiva färger. Ju intensivare färg desto mer ljus absorberar den och vi betraktar den som om den tar mer plats i rummet. Vill du måla ett litet rum med starka färger kanske blir det bättre att måla endast en del av väggen och sedan köpa tillbehör i liknande färg än att ha den på alla väggar.
kolor_turkusowy_w_sypialni
Alla färger kräver lämplig belysning men för de intensiva färgerna är det ett starkt måste. Det finns ingen färg utan ljus och brist på ljus får även de varmare kulörerna se gråa och tråkiga ut och då betraktas dem annorlunda. Titta därför alltid på färgproven i olika belysningar innan du målar hemma eller på kontoret. Många färgbutiker har speciella glödlampor som imiterar dagsljus, glödljus och lysrörsljus. Och då ser du exakt hur färgen förändras beroende på belysningen. Har du inte sådan möjlighet, titta på färgproven noga under olika tider på dagen och under så mycket varierad belysning som det bara går. Då kan du inte bara se vilken färg du väljer utan även vilken belysning du behöver för att den ser bäst ut.

71248381

Om den nyköpta färgen ser annorlunda ut på vägen än vad som du har tittat på i butiken, titta först på belysningen innan du springer och köper en ny burk. För det räcker med en lampa till för att du ska betrakta färgen som en annan nyans. Anpassa belysningen till rummets stil och funktion. Tumregeln och praktiken säger att det är bättre med flera lampor i olika platser som delar rummet i zoner. Vid behov se till att de kompletterar varandra. En lampa placerad mitt i rummet kanske inte räcker till, även om den består av fler än en glödlampa. Den rekommenderas inte och du vill ju få fram det bästa med färgen. Välj därför helst flera olika typer lampor, t.ex. bordlampor, golvlampor, vägglampor och taklampor. På marknaden hittar du många typer glödlampor som du kan använda för att variera på ljuset ännu mer. Ljuset hjälper dig till att ändra på rummets stil, betona eller dämpa färger och ibland korrigera brister.

turkusowy_kolor_farby_w_lofcie

Det är ju belysningen som bestämmer om hur färgen egentligen ska se ut inomhus. Dagsljuset kan också påverka vilken kulör du väljer men bli inte rädd att korrigera färgen med lampor om det behövs. Oftast väljs färg efter de ovan nämnda regler ändå, även om mer intuitivt. Känner du dock reglerna så kan du medvetet inreda din bostad och undvika misstag.

 

 

 

 

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.