Att måla, steg för steg – nybörjarmanual.

Att måla väggar är ingenting svårt, trots vad man ofta tänker. Nästan alla kan måla väggen fint om man följer några regler och följer rätt ordning. Nedan följer några praktiska anvisningar för de som vill renovera eller fräscha upp sitt hem smidigt och billigt utan att betala för svindyrt renoveringsteam. Det räcker med några timmar för att ditt rum ska se ut som nytt.

1) Fatta beslut

01

Ibland blir det svåraste att bestämma sig att renovera. Vi har gamla scenarion i minnen när man tillbringde semester med att måla lägenhet. Men idag, när det finns så många högkvalitativa färger och verktyg, går det smidigt och enkelt.

2) Mät upp rummet

Det första du ska göra när du har bestämt dig att renovera ditt hem är att kontrollera noggrant vilka ytor du vill måla om. Vill du måla hela rummet med en färg, kan du addera alla mått, men har du bestämt dig för två eller flera olika kulörer, anteckna alla mått separat.

3) Färgprojekt

02

Tänk på några viktiga faktorer när du väljer kulören. För att minimera risk för fel titta på problemet ur olika synvinklar.

  • Dina preferenser

Detta är en av de viktigaste faktorerna. Det blir värt att välja färger du tycker om och inte de som finns i inredningskataloger just nu. Särskilt när det gäller rum där du tillbringar mycket tid. Omringad av dina favoritfärger blir du glad och utvilad och ska njuta av rummet i flera år.

  • Rummets stil

Tänk om du ska måla ett stort eller litet rum och vilken belysning som finns. Tumregeln är att du väljer mycket ljusa, vitaktiga färger som reflekterar mycket ljus till små, låga och mörka utrymmen. Vill du ha en stark färg, bet blir bättre att måla endast en vägg eller en del av väggen och inte hela rummet. Rum målade med ljusa färger ser större ut.

  • Rummets funktion

Färger påverkar din psykiska hälsa. De får dig koppla av, vecka din aptit eller lugna ner dig. Beroende på vilket rum du målar, välj sådan kulör att du förstärker rummets syfte. T.ex. målar du badrummet, går det bra att välja färg som påminner om vatten, hav och luft. Då tänker du på renhet och frisk vind. I köket går det bra att måla med färg som påminner om frukt och grönsaker. Då ska du alltid ha lust att ta ett äpple. Men vill du tvärt om - minska din matlust, måla köket med blått, turkos och kall violett.

4) Gå och handla, dvs. hur att välja färg, tillbehör och grundfärg
Idag tillverkas färger i serier för konkreta rum. Du har färg för sovrum, vardagsrum och arbetsrum, eller färger som tål vatten och borstning - för köket och badrum. Idag går det att köpa väggfärg i nästan varje kulör. Förutom de färdiga produkterna kan du köpa färg i blandad kulör med obegränsade möjligheter.
Målartillbehör som krävs för att renovera:

  • 2 målarrullar (en stor och en liten),
  • ett långt skaft för din rulle,
  • penslar (3 st., en stor, en liten och en för att måla radiatorer),
  • färgtråg,
  • målartejp,
  • skyddsfolie.

03

5) Att förbereda rummet
För att förbereda rummet inför målning, avlägsna allt som det bara går. De möbler och föremål som av olika anledningar måste lämnas kvar ska skyddas mot eventuella fläckar med skyddsfolie. Avlägsna eluttag och lampor, tejpa golvlister, fönster- och dörrkarmar.

04

Titta noggrant på väggar, åtgärda alla brister och prima om det behövs.

6) Att måla
Börja med svåråtkomliga platser och vrån samt väggkanter.

05

Måla dessa med en pensel och en liten målarrulle. När alla platser som kräver precisionsmålning är redan målade, kan du börja med att applicera färg på de stora ytorna. Måla dessa med en målarrulle anpassad efter väggens underlag och yta. Måla lodrätt, uppifrån och nedåt. Tryck inte målarrullen med mycket färg för hårt mot väggen.

06

Observera att du ska måla hela ytan utan att göra någon rast. Det blir viktigt att länka samman alla målade delar med en "våt i våt" metod. Krävs det att måla om en liten plats, måste hela väggen målas om. Du får en jämn yta genom att måla en väl förberedd vägg och följa målarrullen rytmiskt upp- och nedåt.
Måla om väggen (beroende på färg och underlaget). På förpackningar hittar du tillverkarens anvisningar efter vilken tid du kan måla om.

7) Inredningsdetaljer
Avlägsna målartejp några tiotal minuter efter att du har slutat måla, dvs. när färgen inte lämnar några spår längre men inte blir helt torr. Avlägsna tejpen försiktigt och med minimal vinkel från väggytan. Detta är viktigt för det påverkar slutresultatet.

07

Observera att varje färg har bestämda användningsvillkor och förhållanden som tillverkaren rekommenderar. När det gäller emaljfärg blir det viktigt med rätt fuktighet och temperatur. Många problem med applicering orsakas av felaktiga tillämpningsförhållanden.
Dessa färger når sin fullständiga tålighet först efter tiotals dagar så det krävs att du hanterar dem försiktigt under tiden.
Lycka till!

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.