3 tips och råd som hjälper dig måla ett rum på vindsvåningen.

Vindsvåning är en särskild plats med tanke på hur den ser ut. Oftast är den låg med lutade väggar, takfönster och ganska liten lodrät yta. Allt detta ska du ta hänsyn till när du väljer färg och tänker på inredning.

VÄLJ RÄTT FÄRG
Vindsvåning kräver ofta optisk förstoring av yta. Ju lägre rum desto mer ska det förstoras. Samma sak gäller om rummet har små fönster eller saknar takfönster (som alltid ger mer ljus och får rummet se större ut). Sådana rum kan se trånga, mörka och överväldigande. Men det kan du minimera med rätt arrangemang och lämpligt färgval. Tumregeln här blir "minimalism". Små ytor med många detaljer ser ännu mindre ut. Minimalismen passar på vindar med sina raka linjer, enhetlig färg och unik men väl förstådd monotoni när det gäller möbler och inredningsdetaljer.

01

Måla vindsvåningar helst vitt (också i olika nyanser),ljusgrått, beige eller med pastellfärger. Använd mycket ljusblått och grönt, särskilt i de kallare nyanser, för att få rummet se större ut.

LÄMPLIG FÄRGSAMMANSTÄLLNING
Inredningsprojekt kräver ibland mer bestämda färger. Observera dock att väljer du intensiva färger till en vindsvåning ska de se ännu intensivare än på färgprov i butiken. Måla de lodräta och högst belägna väggarna med den mörkare färgen och lämna tak och lutade väggar ljusa, helst vita. Så undviker du en känsla att du är fångad och överväldigad av inredningen.

02

Målar du låga knähöga väggar (som du inte tittar på direkt) med en intensiv färg kan du faktiskt få en totalt annorlunda effekt. Rummet ska se ännu lägre än det verkligen är. Titta då mycket noga på rummet och välj färg och inredningsdetaljer med stor försiktighet.

03


BRA FÄRG OCH PRECISIONSMÅLNING
Vindsvånings väggar är lättåtkomliga och blir därför kanske ofta smutsiga och skadade. Här följer några tips och råd som du kanske ska ta hänsyn till innan du målar.

  • Lutade väggar byggs ofta av gipsskivor som spricker ofta med tanke på hur takkonstruktion och bärande väggar arbetar. Titta närmare på alla väggarna och åtgärda alla skador och brister innan du börjar måla.
  • Måla väggar med färg som tål tvättning eller kanske rent av borstning så att du inte blir tvungen att måla om efter små vardagliga olyckor.

04

  • Tänk på att du ska måla med största noggrannhet för lutade väggar är dem du tittar närmare på och då syns alla brister tydligare än på andra väggar.
  • Avstå från väggdekorer, dekaler, texter eller stuckatur på vindsvåning. De ska få rummet se mindre ut.

Den enkla inredningen och ljusa färger är det du ska tänka på när du inreder vindsrum. Då får de lite trånga, mörka och ibland överväldigade rummen ett nytt ansikte och överraskar dig med sin fina look.

05Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du få nyheter från webbplatsen prenumerera på vårt nyhetsbrev.